HP și SanDisk își unesc forțele pentru a dezvolta tehnologia memristor

crossbar

Imagine luată din [1].

“Sfântul Graal” al memoriei, așa cum a fost numită tehnologia 3D-XPoint anunțată de Intel și Micron și despre care am discutat în postarea anterioară, este în curs de dezvoltare, iar HP si SanDisk au încheiat un parteneriat pentru a face propria versiune a așa-numitei “storage class memory”.

În iulie anul trecut, Intel și Micron a anunțat că au creat un nou tip de memorie care este de 1000 de ori mai rapidă și mai rezistentă decât memoriile flash NAND, având în același timp, o densitate de 10 ori mai mare decât DRAM. Toate acestea obținute la un cost și un consum de energie mai mic. Este exact ceea ce piața IT dedicata sectorului enterprise  are nevoie și anume cipuri de memorie mult mai performante și mai ieftine pentru a menține baze de date masive și cu viteze de calcul sporite. La acea vreme, Intel și Micron au declarat că noua memorie era deja în producție în fab și ar urma să fie testată, în cursul aceluiași an, cu anumiți clienți.

Comunicatul de presă HP și SanDisk [2] descrie o tehnologie foarte similară cu 3D XPoint. De fapt, este aproape identică: “Tehnologia este de așteptat să fie de până la 1000 de ori mai rapidă decât stocarea flash sşi oferă o anduranţă de până la 1000 de ori mai mare. De asemenea, este de așteptat să ofere îmbunătățiri semnificative ale costurilor, energiei consumate și densității de stocare, peste tehnologiile DRAM”.

În timp ce tehnologia anunțată de HP/SanDisk nu are un nume, avantajul pe care îl are față de 3D XPoint este că se știe modul în care funcționează: comunicatul de presa confirmă că aceasta se va baza pe tehnologia Memristor/ReRAM. HP a inventat tehnologia memristor în 2008, dar comercializarea acesteia nu s-a făcut până acum.

Implicarea SanDisk nu este clară. SanDisk a menționat doar sumar ReRAM, ca o tehnologie futuristă, pe care o au în plan. SanDisk aduce în schimb expertiză în fabricație, care ar putea fi exact ceea ce are nevoie HP pentru a aduce această tehnologie pe piață.

O parte interesantă a comunicatului de presă HP/SanDisk, este menționarea proiectului “The Machine” [3], un proiect de cercetare pe termen lung al HP Labs care își propune să “reinventeze arhitectura fundamentală de calcul”. The Machine a fost conceput să se bazeze pe tehnologia memristor, pe fotonică în siliciu (comunicații optice pe cip), precum și alte tehnologii foarte noi la care HP Labs lucrează.

Comunicatul de presă menţionează: “Împreună, ne propunem să aducem noi soluții de memorie pe piață și de a accelera adoptarea în enterprise, în același timp avansăm dezvoltarea proiectului The Machine pentru un nou model de calcul pe termen lung”.

Pe scurt, HP și SanDisk încercă să concureze Intel și Micron pentru a le opri să acapareze întreaga piață de “storage class memory”. Pe de altă parte, comunicatul de presa nu spune absolut nimic despre când HP/SanDisk ar putea lansa noua lor tehnologie de memorie, și nici dacă au produs un prototip care funcționează.

Material adaptat după [4].

Referințe:

[1] Crossbar 

[2] SanDisk

[3] The Machine 

[4] Arstehnica.com 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s