Ce este “Internetul lucrurilor”?

internet-of-things-2Imagine luată din [1].

“Internetul lucrurilor (IoT)” devine un subiect de conversație tot mai întâlnit atât la locul de muncă cât și în afara acestuia. Este un concept care are nu numai potențialul de a influența modul în care trăim, dar și felul în care lucrăm. Dar ce  este mai exact acest “Internet la lucrurilor” și ce impact va avea asupra noastră? Există o oarecare complexitate în jurul acestui concept dar să rămânem la lucrurile elementare. Să începem cu înțelegerea câtorva noţiuni.

Internetul în bandă largă a devenit tot mai disponibil, costul de conectare este în scădere, majoritatea dispozitivelor noi au capabilități Wi-Fi și senzori încorporați, costurile tehnologice scad, iar vânzările telefoanelor inteligente sunt covârșitoare. Toate acestea reprezintă o “furtună perfectă” pentru “Internetul lucrurilor”.

Așadar, ce este “Internetul lucrurilor”?

Pe scurt, acesta  reprezintă conceptul de conectare a oricărui dispozitiv la Internet și/sau conectarea mai multor dispozitive între ele. Include totul, de la telefoane mobile, aparate de cafea, mașini de spălat, dispozitive sau haine inteligente și aproape orice altceva la care ne putem gândi. Se aplică și componentelor mașinilor, sau motorului unui avion cu reacție sau unei instalații de foraj de petrol. Se consideră că până în 2020 vor exista peste 26 de miliarde de dispozitive conectate.  O mulțime de conexiuni (unii chiar estimează ca acest număr să fie mult mai mare, de peste 100 de miliarde). “Internetul lucrurilor” este o rețea  gigantică de  “lucruri” conectate (care include și oameni). Legăturile vor fi oameni-oameni, oameni-lucruri, și lucruri-lucruri.

Ce impact va avea asupra noastră?

Noua regulă pentru viitor va fi, “Orice lucru care poate fi conectat la internet, va fi conectat.” Dar, de ce am dori să fie atât de multe dispozitive conectate, interacționând unul cu altul? Există mai multe exemple a ceea ce ar putea însemna acest lucru sau care ar putea fi potențialele avantaje. Un exemplu, ne aflăm pe drum spre o întâlnire, mașina ar putea avea acces la calendarul nostru și cunosc deja cel mai bun traseu, în cazul în care drumul este aglomerat, ar putea trimite un mesaj text persoanei cu care urmează să ne întâlnim, notificând-o că vom întârzia. Cum ar fi dacă ceasul ne trezește la 6 de dimineață și apoi anunță cafetiera să începă prepararea cafelei? Sau dacă imprimanta știe când se va termina tonerul sau hârtia și va face comandă automat? Sau poate dispozitivul portabil utilizat la locul de muncă ar putea spune când și unde am fost cei mai productivi și împarte aceste informații cu alte dispozitive pe care le-am utilizat în timp ce lucrăm?

Pe o scară mai largă, “Internetul lucrurilor” poate fi aplicat la rețelele de transport: “orașe inteligente” care ne pot ajuta să reduce cantitatea de noxe și de a îmbunătăți eficiența cum ar fi consumul de energie. Toate acestea ne ajută să înțelegem și să îmbunătățim modul în care lucrăm și trăim.

libelium_smart_world_infographic_950px

Imagine luată din [1].

Realitatea este că posibilitățile și conexiunile pot fi practic nelimitate, la multe dintre le nici măcar nu ne putem gândi sau înțelege impactul lor pe deplin în acest moment. Nu este greu de înțeles de ce IoT este un subiect fierbinte astăzi, se deschid o mulțime de oportunități dar și multe provocări. Siguranța este o mare problemă. Cu miliarde de dispozitive conectate, ce pot face oamenii pentru a se asigura că informațiile lor sunt în siguranță? Va fi cineva capabil să pătrundă într-unul dintre dispozitivele mai puțin securizate și apoi să obțină accesul la întreaga noastră rețea? Urmează apoi problema schimbului de date private. Acesta este un alt subiect fierbinte și astăzi, astfel încât ne putem imagina cum va escalada atunci când vom avea miliarde de dispozitive conectate. Multe companii în întrega lume lucrează pentru a rezolva aceaste probleme. Companiile au nevoie să găsească o modalitate de a stoca, urmări, analiza și înțelege un volum atât de mare de date care vor fi generate.

Ce va urma?

Conversații despre IoT au loc peste tot în lume, încercând să înțelegem impactul pe care acesta îl va avea  asupra vieții noastre. De asemenea, încercăm să înțelegem care vor fi oportunitățile dar și provocările cu care ne vom confrunta atunci când tot mai multe dispozitive se vor alătura IoT. Pentru moment cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne informăm cu privire la ceea ce este IoT și cum ne poate influența modul în care lucrăm și trăim.

Material adaptat după [1].

Referințe:

[1] Forbes.com 

[2] Libelium.com  

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s